ALGEMENE VERKOOP EN LEVERINGSVOORWAARDEN VAN

DE TERBORGSE HANDELSONDERNEMING B.V.

1                 Definities

1.1              Onder "koper" wordt in deze voorwaarden verstaan de natuurlijke of rechtspersoon die met de Terborgse HandelsOnderneming B.V. een koopovereenkomst aangaat.

1.2              Onder “opdrachtnemer” wordt in deze voorwaarden verstaan de Terborgse HandelsOnderneming B.V.           

1.3              Onder "aflevering" wordt in deze voorwaarden verstaan het stellen van de zaak in het bezit van koper of, in het geval van koop met eigendomsvoorbehoud, het stellen van de zaak in de macht van koper.

2                 Toepasselijkheid

2.1              Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes en orderbevestigingen van en alle overeenkomsten met de opdrachtnemer. De toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van koper worden bij het accepteren van een offerte, orderbevestiging en aanbieding van de opdrachtnemer uitdrukkelijk uitgesloten.

2.2              Afwijkingen van deze voorwaarden gelden uitsluitend voor zover deze door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk zijn overeengekomen. Wordt van een of meer bepalingen van deze voorwaarden schriftelijk afgeweken, dan blijven de overige bepalingen volledig en onverminderd van kracht. 

  1. Aanbiedingen, Offertes en/of orderbevestigingen

3.1              Alle aanbiedingen, offertes en/of orderbevestigingen van opdrachtnemer zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk is bepaald dat zij onherroepelijk zijn en hebben, tenzij uitdrukkelijk anders is bepaald, een geldigheidsduur van 30 dagen, te rekenen vanaf de datum van de offerte en/of aanbieding. Kenbare verschrijvingen in offertes, orderbevestigingen en/of aanbiedingen binden opdrachtnemer niet.

3.2              Als koper aan opdrachtnemer informatie verstrekt, mag opdrachtnemer uitgaan van de juistheid en volledigheid hiervan en zal hij zijn aanbieding hierop baseren.

3.3              Alle door opdrachtnemer genoemde prijzen in aanbiedingen, offertes en orderbevestigingen zijn in euro’s en exclusief omzetbelasting en andere heffingen of belastingen van overheidswege. De prijzen zijn verder exclusief reis-, verblijf-, verpakkings-, opslag-, en transportkosten alsmede kosten voor laden, lossen en medewerking verlenen aan douaneformaliteiten.

  1. Adviezen en verstrekte informatie

4.1              Koper kan geen rechten ontlenen aan adviezen en informatie van opdrachtnemer die niet direct betrekking hebben op de opdracht.

4.2              Als koper aan opdrachtnemer informatie verstrekt, mag opdrachtnemer bij de uitvoering van de opdracht uitgaan van de juistheid en volledigheid hiervan.

4.3              Koper vrijwaart opdrachtnemer voor elke aanspraak van derden met betrekking tot het gebruik van door of namens de koper verstrekte adviezen, tekeningen, berekeningen, ontwerpen, materialen, merken, monsters modellen en dergelijke. Koper zal alle door opdrachtnemer te lijden schade, waaronder volledig gemaakte kosten voor verweer tegen deze aanspraken, vergoeden.

5                 Totstandkoming

5.1              De koopovereenkomst komt uitsluitend tot stand door schriftelijke bevestiging van de overeenkomst door opdrachtnemer dan wel door uitvoering van de door koper aanvaarde offerte dan wel aanvaarde orderbevestiging..

5.2              Indien opdrachtnemer aan  koper een orderbevestiging toezendt geldt de orderbevestiging als volledig en juist, tenzij koper binnen een termijn van 8 dagen, door middel van een aangetekende brief dan wel aangetekende mail, tegen de orderbevestiging schriftelijk protesteert.

6                 Eigendomsvoorbehoud

Opdrachtnemer blijft eigenaar van alle aan koper afgeleverde zaken totdat de koopsom van al deze zaken geheel is voldaan Indien opdrachtnemer in het kader van deze overeenkomst ten behoeve van koper door koper te vergoeden werkzaamheden verricht, geldt het eigendomsvoorbehoud totdat de koper ook deze vorderingen van opdrachtnemer geheel heeft voldaan. Tevens geldt de voorbehouden eigendom voor de vorderingen, die opdrachtnemer jegens de koper mocht verkrijgen wegens tekort schieten van koper in een of meer van zijn verplichtingen jegens opdrachtnemer.

7                 Levertijd

7.1              De levertijd wordt geacht bij benadering te zijn overeengekomen tenzij een overeengekomen termijn uitdrukkelijk schriftelijk als fataal is gekwalificeerd.

7.2              Opdrachtnemer is verplicht zich zoveel mogelijk aan de levertijd te houden, doch zij is niet aansprakelijk voor de gevolgen van een overschrijding. Een zodanige overschrijding verplicht opdrachtnemer niet tot enige vergoeding, noch geeft zij de koper het recht de overeenkomst ontbonden te verklaren. Koper vrijwaart opdrachtnemer voor eventuele aanspraken van derden als gevolg van overschrijding van de levertijd.

7.3              Koper is gehouden alle kosten die opdrachtnemer maakt of schade die de opdrachtnemer lijdt als gevolg van een vertraging in de levertijd, zoals vermeld in lid 4 van dit artikel, te vergoeden.

7.4              Als er sprake is van:

a.                 andere omstandigheden dan opdrachtnemer bekend waren toen hij de levertijd opgaf, wordt de levertijd verlengd met de tijd die opdrachtnemer, met in achtneming van zijn planning, nodig heeft om de opdracht onder deze omstandigheden uit te voeren;

b.                meerwerk wordt de levertijd verlengd met de tijd die opdrachtnemer, met in achtneming van zijn planning, nodig heeft om de materialen en onderdelen daarvoor te (laten) leveren en om het meerwerk te verrichten;

c.                 opschorting van verplichtingen door opdrachtnemer wordt de levertijd verlengd met de tijd die hij, met in achtneming van zijn planning, nodig heeft om de opdracht uit te voeren nadat de reden voor de opschorting is komen te vervallen.

8                 Aflevering en risico-overgang

8.1              Aflevering vindt plaats "af magazijn", tenzij uitdrukkelijk schriftelijk is overeengekomen dat opdrachtnemer de zaken bij koper of op een door koper aangewezen plaats zal bezorgen.

8.2              De zaken zijn voor risico van koper zodra opdrachtnemer heeft geïnformeerd dat de zaken ter beschikking van koper staan op de door opdrachtnemer aan te wijzen plaats van zijn terrein of elders.

8.3              Indien is overeengekomen dat de zaken door opdrachtnemer bezorgd zullen worden gaat het risico van, onder meer opslag, laden. transport en lossen op koper over op het moment dat de overeenkomst gesloten is, althans vanaf het moment dat de aan koper te leveren zaken de opslagplaats van opdrachtnemer verlaten, onafhankelijk van de omstandigheid dat het vervoer plaatsvindt door een door opdrachtnemer aangewezen vervoerder en onafhankelijk van de vervoerscondities. De kosten van vervoer zijn voor rekening van de koper tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.

8.4              Opdrachtnemer zal koper informeren over het moment van levering, dit moment is doorgaans op werkdagen (maandag t/m vrijdag) tijdens kantooruren (8:00 t/m 17:00 uur). Koper zorgt ervoor dat opdrachtnemer zijn werkzaamheden ongestoord en op het overeengekomen tijdstip kan verrichten. Indien koper niet aanwezig is of niet in de gelegenheid is om de goederen in ontvangst te nemen zullen de extra kosten die hieruit voortvloeien aan koper worden doorbelast, tenzij koper opdrachtnemer hier tijdig (zijnde 2 werkdagen) schriftelijk van op de hoogte heeft gesteld.

8.5              Indien levering franco huis is overeengekomen betekent dat er franco afgeleverd wordt op de begane grond achter de eerste gesloten deur. Voor verticaal transport naar een eerste en/of hoger gelegen verdieping of naar het souterrain worden 2% van het netto factuurbedrag als kosten exclusief BTW in rekening gebracht. Hierbij wordt ervan uit gegaan dat er een ruime lift aanwezig is.

8.6              Als er sprake is van inruil en de koper in afwachting van levering van de nieuw zaak de in te ruilen zaak onder zich houdt, blijft het risico van de in te ruilen zaak bij koper tot het moment dat hij deze in het bezit heeft gesteld van opdrachtnemer. Als koper de in te ruilen zaak niet of niet volledig kan leveren of niet kan leveren in de staat waarin deze verkeerde toen de overeenkomst werd gesloten, kan opdrachtnemer de overeenkomst ontbinden.

 

9                 Oplevering van het werk

9.1              Opdrachtnemer spant zich in de zaken overeenkomstig de levertijd af te leveren, doch zij is niet aansprakelijk voor de gevolgen van een overschrijding van de levertijd. Een overschrijding van de levertijd verplicht dopdrachtnemer niet tot enige vergoeding en/of geeft de koper niet het recht de overeenkomst ontbonden te verklaren.

9.2              Het werk wordt als opgeleverd beschouwd in de volgende gevallen:

                    a.                 als koper het werk heeft goedgekeurd;

                    b.                als het werk door de koper in gebruik is genomen. Neemt koper een deel van het werk in gebruik dan wordt dat gedeelte als opgeleverd beschouwd;

                    c.                 als opdrachtgever schriftelijk aan koper heeft meegedeeld dat het werk is voltooid en koper niet binnen 14 dagen na de dag van de mededeling schriftelijk kenbaar heeft gemaakt dat het werk niet is goedgekeurd;

                    d.                als koper het werk niet goedkeurt op grond van kleine gebreken of ontbrekende onderdelen die binnen 30 dagen kunnen worden hersteld of na geleverd en die ingebruikname van het werk niet in de weg staan.

9.3              Keurt koper de werkzaamheden niet goed, dan is hij verplicht dit onder opgave van redenen schriftelijk kenbaar te maken aan opdrachtnemer. Koper dient opdrachtnemer in de gelegenheid te stellen het werk alsnog op te leveren.

9.4              Koper vrijwaart opdrachtnemer voor aanspraken van derden voor schade aan niet opgeleverde delen van het werk veroorzaakt door het gebruik van reeds opgeleverde delen van het werk.

10               Bijkomende kosten

Montage van rekken/stellingen, bureaus, verlichting e.d. geschiedt tegen een door opdrachtnemer aan koper in rekening te brengen uurloon, tenzij duidelijk schriftelijk anders is overeengekomen tussen partijen. Voor zendingen met een factuurwaarde beneden

€ 100,00 exclusief BTW wordt een bedrag van € 15,00 aan administratiekosten in rekening gebracht. Extra kosten worden in rekening gebracht indien zich bij de aflevering van de zaken omstandigheden voordoen die de normale gang van levering, zoals in artikel 8 uiteengezet verhinderen.

11               Prijswijziging

                    Opdrachtnemer mag een stijging van kostprijsbepalende factoren, die is opgetreden na het sluiten van de overeenkomst, aan koper doorberekenen. Koper is gehouden de prijsstijging op eerste verzoek van opdrachtnemer te voldoen.

12               Garantie

12.1            Tenzij anders schriftelijk is overeengekomen worden alle geleverde zaken, dus zowel gebruikte-, refurbished-zaken of zaken afkomstig uit showroom opkopingen, na oplevering van het werk, gedurende een periode van 60 maanden gegarandeerd tegen materiaal- en fabricagefouten. Voor nieuw geleverde zaken is deze garantieperiode 24 maanden. De garantie houdt in dat opdrachtnemer naar haar keuze voor haar rekening zal herstellen c.q. vervangen. Alle vervangen zaken worden eigendom van opdrachtnemer. De garantie is niet van toepassing indien de gebreken geheel of gedeeltelijk het gevolg zijn van onjuist, onzorgvuldig of onoordeelkundig gebruik, van buiten komende oorzaken zoals bijvoorbeeld brand- of waterschade of indien de zaken door anderen dan opdrachtnemer zijn gerepareerd, gewijzigd of worden onderhouden.

12.2            Herstel buiten het kader van deze garantie zal door opdrachtnemer in rekening worden gebracht.

12.3            Als de overeengekomen prestatie niet deugdelijk is uitgevoerd, zal opdrachtnemer binnen redelijke termijn de keuze maken of hij deze alsnog deugdelijk uitvoert of koper crediteert voor een evenredig deel van de opdrachtsom.

12.4            Kiest de opdrachtnemer voor het alsnog deugdelijk uitvoeren van de prestatie, bepaalt hij zelf de wijze en het tijdstip van uitvoering. Koper moet opdrachtnemer in alle gevallen hiertoe de gelegenheid bieden. Bestond de overeengekomen prestatie (mede) uit het bewerken van door koper aangeleverd materiaal, dan dient koper voor eigen rekening en risico nieuw materiaal aan te leveren op de locatie die opdrachtnemer wenst. Kosten voor demontage en montage zijn voor rekening van koper.

12.5            Opdrachtnemer is pas gehouden uitvoering te geven aan de garantie als koper aan al zijn verplichtingen heeft voldaan.                   

12.6            Garantie is uitgesloten voor gebreken die het gevolg zijn van:

                    a.                normale slijtage;

                    b.                onoordeelkundig gebruik;

                    c.                 niet of niet juist uitgevoerd onderhoud;

                    d.                installatie, montage, wijzigingen of reparatie door koper of door derden; 

                    e.                gebreken aan of ongeschiktheid van zaken afkomstig van, of voorgeschreven door koper;

                    f.                 gebreken aan of ongeschiktheid vandoor koper gebruikte materialen of hulpmiddelen.

12.7            Het bepaalde in lid 3 tot en met 8 van dit artikel is van overeenkomstige toepassing bij eventuele aanspraken van koper op grond van wanprestatie, non-conformiteit of welke ander grondslag ook.

13               Betaling

13.1            Betaling wordt gedaan op de plaats van vestiging van opdrachtnemer of op een door opdrachtnemer aan te wijzen rekening.

Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen dienen betalingen te geschieden binnen veertien dagen na factuurdatum. Bij opdrachten tot levering van goederen een factuurbedrag ad. € 10.000,00 te boven gaand gelden de navolgende bepalingen:                             

      30%   bij opdracht en te voldoen binnen 8 dagen na factuurdatum

                    60%   bij levering en te voldoen binnen 8 dagen na factuurdatum

                    10%   binnen 1 maand na aflevering.

13.2            Als koper zijn betalingsverplichting niet nakomt, is hij verplicht om, in plaats van betaling van de overeengekomen geldsom, te voldoen aan een verzoek van opdrachtnemer om inbetalinggeving.

13.3            Het recht van koper om zijn vorderingen op opdrachtnemer te verrekenen of om de nakoming van zijn verplichtingen op te schorten is uitgesloten, tenzij er sprake is van surseance van betaling of faillissement van opdrachtnemer of de wettelijke schuldsanering op opdrachtnemer van toepassing is.

13.4            Ongeacht of opdrachtnemer de overeengekomen prestatie volledig heeft uitgevoerd, is alles wat koper uit hoofde van de overeenkomst aan hem verschuldigd is of zal zijn onmiddellijk opeisbaar als:

  1. een betalingstermijn is overschreden;
  2. het faillissement of de surseance van betaling van koper is aangevraagd;
  3. beslag op zaken of vorderingen van koper wordt gelegd;
  4. koper (vennootschap) wordt ontbonden of geliquideerd;
  5. koper (natuurlijk persoon) het verzoek doet te worden toegelaten tot de wettelijke schuldsanering, onder curatele wordt gesteld of is overleden.

13.5            De op de factuur in rekening gebrachte krediet beperking kan slechts in mindering worden gebracht indien betaling binnen 30 dagen na factuurdatum plaats vindt.

13.6            Koper is in geval van vertraging in de voldoening van een geldsom rente over die geldsom aan opdrachtnemer verschuldigd met ingang van de dag volgend op de dag die is overeengekomen als uiterste dag van betaling tot en met de dag waarop koper de geldsom heeft voldaan. Als partijen geen uiterste dag van betaling zijn overeengekomen is de rente verschuldigd vanaf 30 dagen na opeisbaarheid. De rente bedraagt 12% per jaar Bij de renteberekening wordt een gedeelte van de maand gezien als een volle maand. Telkens na afloop van een jaar wordt het bedrag waarover de rente wordt berekend vermeerderd met de over dat jaar verschuldigde rente.

13.7            Opdrachtnemer is bevoegd zijn schulden aan opdrachtgever te verrekenen met vorderingen van aan opdrachtnemer gelieerde ondernemingen op koper. Daarnaast is opdrachtnemer bevoegd zijn vorderingen op koper te verrekenen met schulden die aan opdrachtnemer gelieerde ondernemingen hebben aan koper. Verder is opdrachtnemer bevoegd zijn schulden aan koper te verrekenen met vorderingen op aan koper gelieerde ondernemingen. Onder gelieerde ondernemingen wordt verstaan: alle ondernemingen die behoren tot dezelfde groep, in de zin van artikel 2:24b BW en een deelneming in de zin van artikel 2:24c BW.

13.8            Indien betaling niet tijdig heeft plaatsgevonden is koper aan opdrachtnemer alle buitengerechtelijke kosten verschuldigd met een minimum van € 75,–.

Deze kosten worden berekend op basis van de volgende tabel (hoofdsom incl. rente):

over de eerste                                 €   3.000,– 15%

over het meerdere tot                   €   6.000,– 10%

over het meerdere tot                   € 15.000,– 8%

over het meerdere tot                   € 60.000,– 5%

over het meerdere vanaf              € 60.000,– 3%

De werkelijk gemaakte buitengerechtelijke kosten zijn verschuldigd, als deze hoger zijn dan uit bovenstaande berekening volgt.

13.9            Als opdrachtnemer in een gerechtelijke procedure geheel of grotendeels in het gelijk wordt gesteld, komen alle kosten die hij in verband met deze procedure heeft gemaakt voor rekening van koper.

14               Zekerheden

14.1            Ongeacht de overeengekomen betalingscondities is koper verplicht op eerste verzoek van opdrachtnemer, naar diens oordeel, voldoende zekerheid voor betaling te verstrekken. Als koper hier niet binnen de gestelde termijn aan voldoet, raakt hij direct in verzuim. Opdrachtnemer heeft in dat geval het recht de overeenkomst te ontbinden en zijn schade op koper te verhalen.

14.2            Opdrachtnemer blijft eigenaar van geleverde zaken zolang koper:

a.                niet heeft voldaan aan zijn verplichtingen uit enige overeenkomst met opdrachtnemer;

b.                vorderingen die voortvloeien uit het niet nakomen van bovengenoemde overeenkomsten, zoals schade, boete, rente en kosten, niet heeft voldaan.

14.3            Zolang er op geleverde zaken een eigendomsvoorbehoud rust, mag koper deze buiten zijn normale bedrijfsuitoefening niet bezwaren of vervreemden. Dit beding heeft goederenrechtelijke werking.

  1.           Nadat opdrachtnemer zijn eigendomsvoorbehoud heeft ingeroepen, mag hij de geleverde zaken terughalen. koper zal daartoe alle

medewerking verlenen.

14.5            Als koper, nadat de zaken conform de overeenkomst door opdrachtnemer aan hem zijn geleverd, aan zijn verplichtingen heeft voldaan, herleeft het eigendomsvoorbehoud ten aanzien van deze zaken als koper zijn verplichtingen uit een later gesloten overeenkomst niet nakomt.

  1.           Opdrachtnemer heeft op alle zaken die hij van koper uit welke hoofde ook onder zich heeft of zal krijgen en voor alle vorderingen die hij op koper heeft of mocht krijgen een pandrecht en een retentierecht.

15               Procedure bij klachten

15.1            Koper kan geen beroep meer doen op het feit dat hetgeen is afgeleverd niet aan de overeenkomst beantwoordt, indien hij niet binnen 8 dagen nadat hij dit heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken, daarvan schriftelijk kennis heeft gegeven aan opdrachtnemer.

15.2            Klachten ten aanzien van aantallen, geleverde colli en de staat daarvan dienen op de vrachtbrief of op het reçu bij het aannemen te worden aangetekend, dan wel onmiddellijk schriftelijk aan opdrachtnemer te worden doorgegeven, bij gebreke waarvan elk recht op reclame vervalt.

15.3            Koper moet reclames over de factuur, op straffe van verval van alle rechten, binnen de betalingstermijn schriftelijk bij opdrachtnemer hebben ingediend. Als de betalingstermijn langer is dan dertig dagen, moet koper uiterlijk binnen dertig dagen na factuurdatum schriftelijk hebben gereclameerd.

16               Retourzendingen

Zaken die zonder schriftelijke toestemming van opdrachtnemer retour worden gezonden, worden geweigerd. Alle retourzendingen geschieden voor rekening en risico van koper. Retourzendingen, om welke oorzaak dan ook, dienen franco te worden verzonden.

17               Aansprakelijkheid

17.1            Opdrachtnemer aanvaardt de in dit artikel uiteengezette verplichting tot schadevergoeding.

17.2            In geval van toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst is opdrachtnemer slechts aansprakelijk voor vervangende schadevergoeding, dat wil zeggen vergoeding van de waarde van de achterwege gebleven prestatie. Iedere aansprakelijkheid van opdrachtnemer voor enige andere vorm van schade is uitgesloten, daaronder begrepen aanvullende schadevergoeding in welke vorm dan ook, vergoeding van indirecte schade, gevolgschade of opzichtschade.

17.3            Opdrachtnemer is in geen geval aansprakelijk voor vertragingsschade, voor schade wegens overschrijding van leveringstermijnen als gevolg van gewijzigde omstandigheden en voor schade als gevolg van het verschaffen van gebrekkige medewerking, informatie of materialen door koper.

17.4            De door opdrachtnemer te betalen schadevergoeding wegens toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een overeenkomst zal in geen geval meer bedragen dan 50% op grond van de overeenkomst door opdrachtnemer aan koper gefactureerde en factureerbare bedragen {exclusief omzetbelasting). Indien de overeenkomst een duurovereenkomst is, zal de schadevergoeding in geen geval meer bedragen dan 50% van de op grond van de desbetreffende deelovereenkomst door opdrachtnemer aan koper gefactureerde bedragen exclusief omzetbelasting. Schadevergoeding wegens toerekenbare tekortkoming zal in geen geval meer bedragen dan de prijs {exclusief omzetbelasting) bedongen bij de desbetreffende overeenkomst voor de prestaties van opdrachtnemer in de periode van drie maanden voorafgaande aan het verzuim van opdrachtnemer. De in dit artikel bedoelde bedragen en prijzen worden verminderd met de door de koper bedongen en door opdrachtnemer verleende creditering.

17.5            In geval van onrechtmatige daad van opdrachtnemer of van zijn werknemers of ondergeschikten waardoor opdrachtnemer rechtens aansprakelijk gehouden kan worden is opdrachtnemer slechts aansprakelijk voor vergoeding van schade voor zover ontstaan door opzet of grove schuld. In deze gevallen zal de schadevergoeding in geen geval meer bedragen dan € 1.000.000,00 of die schade waartegen opdrachtnemer uit hoogde van een door of ten behoeve van hem gesloten verzekering is verzekerd, dit per schade toebrengende gebeurtenis, waarbij een reeks van samenhangende gebeurtenissen geldt als een gebeurtenis.

17.6            Aansprakelijkheid van opdrachtnemer voor schade wegens onrechtmatige daad anders dan bedoeld in het vorige artikellid, wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Indien hierop geen beroep kan worden gedaan, zal de schadevergoeding per gebeurtenis - waarbij een reeks van samenhangende gebeurtenissen geldt als een gebeurtenis – in geen geval meer bedragen dan de prijs (exclusief omzetbelasting) bedongen bij de overeenkomst tussen partijen in het kader waarvan zich de gebeurtenis heeft voorgedaan of, bij gebreke daarvan, de overeenkomst die tussen partijen van. kracht is op het moment van ontstaan van de schade, doch nooit meer dan € 1.000.000,00 of die schade waartegen opdrachtnemer uit hoogde van een door of ten behoeve van hem gesloten verzekering is verzekerd.

17.7            Voorwaarde voor het ontstaan van enig recht op schadevergoeding is steeds, dat de koper na het ontstaan daarvan zo spoedig als redelijkerwijs mogelijk is, de schade schriftelijk bij opdrachtnemer heeft gemeld.

17.8            Koper vrijwaart opdrachtnemer voor alle schade die opdrachtnemer mocht lijden als gevolg van aanspraken van derden die verband houden met de door opdrachtnemer geleverde zaken of diensten, daaronder begrepen:

-aanspraken van derden, werknemers van opdrachtnemer. daaronder inbegrepen, die in verband met uitvoering van de overeenkomst schade lijden welke het gevolg is van handelen of nalaten van koper of van onveilige situaties in haar bedrijf;

-aanspraken van derden die schade lijden die het gevolg is van een gebrek in door opdrachtnemer geleverde producten of diensten die door de koper worden gebruikt, producten die zijn gewijzigd of door geleverd onder toevoeging of in samenhang met eigen producten of diensten van  koper, tenzij koper bewijst dat het gebrek niet het gevolg is van gebruikt, wijziging of doorlevering als hiervoor bedoeld.

17.9            Niet voor vergoeding in aanmerking komen:

                    a.                 indirecte schade. Onder indirecte schade wordt onder meer verstaan schade die het gevolg is van een gebrekkig product of dienst, vertragingsschade, verlies van data, uitval van productiecapaciteit;

                    b.                gevolgschade. Onder gevolgschade wordt onder mee verstaan stagnatieschade, productverlies, gederfde winst, boetes, transportkosten en reis- en verblijfskosten;

                    c.                 opzichtschade. Onder opzichtschade wordt onder andere verstaan schade die door of tijdens de uitvoering van het werk wordt toegebracht aan zaken waaraan wordt gewerkt of aan zaken die zich bevinden in de nabijheid van de plaats waar wordt gewerkt;

                    d.                schade veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van hulppersonen of niet leidinggevende ondergeschikten van de opdrachtnemer.

18               Overmacht

18.1            Een tekortkoming in de nakoming van zijn verplichtingen kan aan opdrachtnemer niet worden toegerekend, indien deze tekortkoming het gevolg is van overmacht.

18.2            Onder overmacht wordt onder meer verstaan werkstakingen, werkonderbrekingen, epidemische noodsituaties, weersomstandigheden, natuurgeweld, verkeersstoringen, wegblokkades, transportstoringen, bedrijfsstoringen, cybercriminaliteit, verstoring van de digitale infrastructuur, brand, stroomstoring, onlusten, terrorisme, oorlogstoestanden, verlies, diefstal of verloren gaan van gereedschappen materialen of informatie, in gebreke blijven van leveranciers  of andere partijen waarvan opdrachtgever afhankelijk is.

18.3            Opdrachtnemer heeft het recht de nakoming van zijn verplichtingen op te schorten als hij door overmacht tijdelijk is verhinderd zijn verplichten jegens koper na te komen. Als de overmacht situatie is vervallen, komt opdrachtnemer zijn verplichtingen na zodra zijn planning dat toelaat.

18.4            Indien er sprake is van overmacht en nakoming blijvend onmogelijk is of wordt, dan wel de tijdelijke overmachtssituatie meer dan 6 maanden heeft geduurd, is de opdrachtnemer bevoegd de overeenkomst met onmiddellijke ingang geheel of gedeeltelijk te ontbinden. Koper is in die gevallen bevoegd de overeenkomst met onmiddellijke ingang te ontbinden, maar alleen voor dat deel van de verplichtingen dat nog niet  is nagekomen door opdrachtnemer.

18.5            Partijen hebben geen recht op vergoeding van de als gevolg van de overmacht, opschorting of ontbinding in de zin van dit artikel geleden of te lijden schade.

 

19               Overdracht van rechten en plichten

Koper kan rechten of verplichtingen uit hoofde van enig artikel uit deze algemene voorwaarden of de onderliggende overeenkomst(en) Niet overdragen of verpanden, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van opdrachtnemer. Dit beding heeft goederenrechtelijke werking.

20               Opzegging of annulering van de overeenkomst

20.1            Koper is niet bevoegd de overeenkomst op te zeggen of te annuleren, tenzij opdrachtnemer daarmee instemt. Tot instemming is opdrachtnemer niet verplicht. In het geval van instemming van opdrachtnemer, is koper aan opdrachtnemer een direct opeisbare vergoeding verschuldigd te hoogte van de overeengekomen prijs, minus de besparingen die voor opdrachtnemer uit de beëindiging voortvloeien. De vergoeding bedraagt minimaal 20% van de overeengekomen prijs.

21               Geschillen

21.1            Op overeenkomsten met opdrachtnemer is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen zullen in eerste instantie berecht worden door de bevoegde rechter te Zutphen, tenzij opdrachtnemer de voorkeur mocht geven aan de rechter ter plaatse van de vestiging of woonplaats van koper of dwingend recht anders voorschrijft.

21.2            Het Weens koopverdrag is niet van toepassing, evenmin als enige andere internationale regeling waarvan uitsluiting is toegestaan.

INKOOPVOORWAARDEN VAN

DE TERBORGSE HANDELSONDERNEMING B.V.

1.                Opdrachten tot levering zijn voor de Terborgse HandelsOnderneming B.V. slechts- bindend indien deze schriftelijk zijn bevestigd.

2.                Tenzij anders overeengekomen wordt de leverancier geacht met deze voorwaarden akkoord te gaan, ook al wijken zijn leveringscondities hiervan af.

3.                Meer of minder levering der overeengekomen hoeveelheid is slechts toegestaan indien dit schriftelijk is overeengekomen.

4.                Indien het geleverde niet aan de eisen voldoet, zoals in de opdracht omschreven, heeft de Terborgse HandelsOnderneming B.V. het recht zonder nadere ingebrekestelling of rechtelijke tussenkomst de koop te annuleren zonder tot enige schadevergoeding gehouden te zijn.

5.                De Terborgse HandelsOnderneming B.V. kan de bedragen die zij aan de leverancier verschuldigd is of van hem te vorderen heeft steeds verrekenen.

6.                Al onze opdrachten dienen omgaand steeds schriftelijk te worden bevestigd.

7.                Bij eventuele prijsverhogingen behouden wij ons het recht voor de order in zijn geheel te annuleren.

8.                Indien de overeengekomen levertijd met meer dan 30 dagen wordt overschreden behouden wij ons het recht voor de order in zijn geheel te annuleren.