Bedrijven slaan de handen ineen
DOETINCHEM - Het begon allemaal bij een bijeenkomst van de gemeente Doetinchem over duurzaamheid en circulariteit bij de Steck in de oude bibliotheek in Doetinchem. Tijdens deze bijeenkomst, waar THO als gast bij aanwezig was, gingen de gesprekken al snel over hoe restmaterialen opnieuw gebruikt zouden kunnen worden om zo de afvalstroom te verminderen. Tijdens deze gesprekken viel al vlug de naam van Stadsmijn en kort daarop was het contact met Rene te Selle gelegd.
Door Bert Vinkenborg
De Stadsmijn is een organisatie die in 2020 door enkele grote Nederlandse bouwbedrijven werd opgericht met als doel restmaterialen die tijdens bouwwerkzaamheden ontstaan weer op de markt te brengen. Eén voorbeeld is de materiaalsoort fraké hout, een duurzame tropische houtsoort uit West-Afrika met een mooie kleur die veel gebruikt wordt in buitentoepassingen zoals gevelbekleding. Voor de restanten zocht Stadsmijn een hoogwaardige toepassing. Bij voorkeur voor toepassing in een hoogwaardig duurzaam eindproduct.
Foto: Roel Kleinpenning
THO is al sinds 1989 actief op de markt van betaalbare nieuwe, tweedehands en refurbished kantoormeubelen en kent de markt en de mogelijkheden om meubelen en materialen een tweede leven te geven als geen ander. Voor THO is Stadsmijn dus de juiste partner. Wel moesten nog enkele schakels gevonden worden om de keten van grondstof tot eindproduct tot stand te brengen. Bastiaan Vriezen, operationeel verantwoordelijk bij THO en sinds 1999 bij het bedrijf werkzaam, vertelt hoe dat in zijn werk ging. “Nadat we tijdens de circulaire bijeenkomst bij De Steck in Doetinchem contact met Stadsmijn hebben gezocht zijn we verder gaan kijken. Er moesten eerst nog wel wat hobbels worden genomen en een paar coproducenten gezocht. Die hebben we gevonden in Timmerfabriek Bolder uit Wehl en Europly Woodproducts uit Gendringen. Beide bedrijven zijn in de regio gevestigd en beschikken over een speciale machinale uitrusting en waren daarom de aangewezen partners voor THO. In februari 2024 was de productieketen compleet en konden we van start gaan. Ook meubelen met een industriële look zijn trendy op dit moment. Het laatste wat er nog aan de tafel gedaan moest worden was het stalen onderstel. Dat wordt bij ons in Terborg op maat gemaakt uit refurbished materiaal.”
Het eindproduct is een tafel waaraan een zestal mensen kunnen staan of zitten, al naar gelang de toepassing. Op de foto is het resultaat te zien. Omdat THO met een eigen montageafdeling en stoff eerderij heel fl exibel is kan vaak aan de wensen van klanten tegemoetgekomen worden waardoor er een product ‘op maat’ ontstaat. Dat het om een gerecycled, groen en duurzaam product gaat is voor de meeste afnemers een pluspunt. Afnemers zijn vaak bedrijven en instellingen die Groen en Duurzaam in het vaandel hebben geschreven. Het eindproduct blijft maatwerk.
Het eindproduct in de vorm van een fraaie tafel staat nu in de showroom van THO in Terborg. De mogelijke gebruikstoepassingen zijn divers. Vriezen: ”Er is veel mogelijk. We luisteren goed naar de wensen van onze klanten. “Op de vraag of de aanvoer van grondstoff en niet wordt ingehaald door de toekomstige vraag is zijn antwoord duidelijk. “Er komt zoveel van dit restmateriaal beschikbaar dat we niet bang hoeven te zijn dat er een tekort aan grondstof ontstaat.”
De filosofie van THO wordt door Vriezen kort en bondig samengevat als “Waarde toevoegen aan een bijna waardeloos product op een innovatieve en circulaire manier waarbij we samenwerken met lokale bedrijven.”
Rest nog de vraag ‘Wat kost dat?” Vriezen: “We zijn niet de goedkoopste maar ook zeker niet de duurste. Onze missie is een eerlijk duurzaam product voor een eerlijke prijs te leveren dat nog jaren mee kan.”
De bartafel vind je hier.
Vinkenborg, B. (2024, juni, P7). Bedrijven slaan de handen ineen. *Achterhoek Vacaturekrant*. Hier te raadplegen.