Koolstofdioxide (CO2): Uitstoot besparen met refurbished kantoormeubilair.
Door de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering is de term 'CO2-uitstoot' een term die je tegenwoordig vaak hoort. Maar wat betekent het precies, hoe wordt het gemeten en waarom is het zo belangrijk?
Koolstofdioxide, ook wel CO2, is een onzichtbaar en geurloos gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. En hoewel CO2 essentieel is voor het leven op aarde, omdat het een cruciale rol speelt in fotosynthese, de voedselketen en de koolstofcyclus, waarbij het de basis vormt voor de productie van organische verbindingen, de energiebron is voor veel organismen en bijdraagt aan het handhaven van het evenwicht in ecosystemen, heeft een teveel aan CO2 door menselijk handelen een negatief effect op de aarde.
Dat de mens een grote invloed heeft op deze natuurlijke balans blijkt uit alles wat we consumeren; alles wat we doen heeft CO2-uitstoot als resultaat. Een van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot is namelijk de verbranding van fossiele brandstoffen zoals steenkool, olie en gas. Bij dit proces komt CO2 vrij dat soms al miljoenen jaren in de aarde opgesloten zat. Het resultaat is een overmaat aan CO2 in de atmosfeer, wat leidt tot het broeikaseffect en daarmee de opwarming van de aarde.
Maar hoe werkt dit precies? CO2, hoewel onzichtbaar, wordt gemeten in kilogram vanwege het gewicht van het gas. Bij zeer lage temperaturen, rond -78 graden Celsius, wordt CO2 vloeibaar en wordt het gemeten in kilogram. Bij terugkeer naar de gasvormige toestand neemt CO2 maar liefst 510 liter gas in per kilogram bij standaardomstandigheden. Dit gas stijgt op in de atmosfeer en wordt, indien niet afgebroken op aarde, daar opgeslagen. En precies daar vormt het een gevaar.
Dit brengt ons bij de rol van kantoormeubilair.
Bij de productie van nieuwe kantoormeubelen komt een aanzienlijke hoeveelheid CO2 vrij. Neem bijvoorbeeld de productie van een bureaustoel, die volgens onderstaande tabel 101 kg CO2-uitstoot genereert.
De CO2-uitstoot van een bureaustoel, geschat op 101 kg, wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het gebruik van grondstoffen zoals plastic, metaal en textiel, het energie-intensieve fabricageproces, transport over lange afstanden, en de levensduur van de stoel spelen allen een rol. Daarnaast draagt de wijze van afvoeren en verwerken aan het einde van de levensduur bij aan de klimaatimpact. Begrijpen waarom deze uitstoot plaatsvindt, opent de deur naar gerichte maatregelen, variërend van duurzamere productieprocessen tot het bevorderen van recycling en bewustere afvalverwerking, met als doel het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van meubelproductie.
Refurbished meubilair ondergaat een proces van renovatie en herstel voordat het weer in gebruik wordt genomen. Dit resulteert in aanzienlijk lagere CO2-uitstoot in vergelijking met de productie van nieuw kantoormeubilair.
Door te kiezen voor refurbished kantoormeubilair kunnen bedrijven en individuen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk. De cijfers spreken voor zich: de impact op het milieu is aanzienlijk lager, waardoor de keuze voor refurbished meubilair een duurzamere en milieuvriendelijkere optie wordt. Het bewustzijn vergroten over de impact van CO2-uitstoot en het maken van milieuvriendelijke keuzes, zoals het aanschaffen van refurbished kantoormeubilair, is een stap in de richting van een duurzamere toekomst.
Wij bij THO zijn niet enkel bezig met de verkoop van kantoormeubilair, maar kijken ook altijd naar dat wat we aan meubilair kunnen refurbishen voor onze klanten. Zo helpen wij onze klanten aan een zo duurzaam mogelijke kantoorinrichting. Benieuwd hoe we jouw kantoor duurzaam inrichten? Maak hier een afspraak met een van onze adviseurs!