10 tips om je bureaustoel ergonomisch in te stellen

In de moderne werkomgeving, waar een aanzienlijk deel van onze tijd aan het bureau wordt besteed, is het optimaliseren van de ergonomie van de werkplek van essentieel belang. Volg deze gedetailleerde instructies om je bureaustoel nauwkeurig in te stellen en ervaar hoe een doordachte ergonomische aanpak kan bijdragen aan zowel comfort als productiviteit.

1. Hoogteverstelling

Het instellen van de stoelhoogte is van vitaal belang omdat het een optimale bloedcirculatie bevordert. Als je voeten plat op de grond rusten en je knieën een hoek van ongeveer 90 graden maken, minimaliseer je de druk op de dijen en bevorder je een gezonde doorbloeding naar de onderbenen. Dit vermindert het risico op vermoeide benen en stijfheid.

  
Op de eerste twee foto's staat de stoel te hoog afgesteld, de derde foto heeft de juiste hoogte. 

2. Rugleuningverstelling

De rugleuning afstellen helpt bij het handhaven van een natuurlijke houding van de wervelkolom. De vaak in hoogte te verstellen rugleuning zorg ervoor dat de onderrugsteun op de juiste plek wat de natuurlijke kromming van de rug bevorderd. Dit is essentieel om spanning in de onderrug te verminderen en rugklachten te voorkomen.

 
Zorg dat je goede steun hebt aan je rugleuning

3. Zitdiepte-instelling

Door de zitdiepte aan te passen, voorkom je druk achter de knieën. Het handhaven van de juiste afstand tussen de voorkant van de stoel en de achterkant van de knieën bevordert een goede bloedcirculatie naar de onderbenen en minimaliseert ongemak tijdens langdurig zitten. Zet je voeten recht op de grond, je knieën in een hoek van 90 graden en zorg dat er tussen je knieholte en de zitting een vuist past.

  
Zorg dat er niet te weinig of teveel ruimte zit tussen je knieholte en het zitvlak. Zorg dat er ruimte is om een vuist, óf een appel, tussen je knieholte en de zitting past. 

 4. Armleuningen 4D

Het instellen van de armleuning op de juiste hoogte bevordert ontspannen schouders en vermindert spanning in de nek. Hierdoor worden vermoeidheid en pijn in de bovenrug en nek aanzienlijk verminderd.


4D armleuningen zijn in hoogte, diepte, breedte en positie aan te passen. 

Een goede instellingen zorgt ervoor dat je je ellebogen naar beneden hebt en wanneer deze steunen op de leuning een hoek van 90 graden maken. De schouden zijn ontspannen, hangen niet en zijn zeker niet opgetrokken. Je postuur bepaald hoe breed je de armleuningen uit elkaar hebt. 

Links staat de leuning te laag, in het midden is deze goed en gelijk met het bureau, rechts zijn de schouders opgetrokken en staat de leuning te hoog. 

5. Lendensteunaanpassing

Een goed afgestelde lendensteun ondersteunt de natuurlijke kromming van de onderrug. Dit helpt bij het handhaven van een ergonomische houding, wat van cruciaal belang is om rugklachten te voorkomen en de algehele comfortniveaus te verhogen. Deze geeft letterlijk dat steuntje in je rug. 

 
Je kiest zelf hoe hoog je de lendesteun wilt hebben en doormiddel van de draaiknop kies je de gewenste druk.

6. Kantelmechanisme

Het kantelmechanisme biedt dynamiek tijdens het zitten. Een lichte kanteling naar voren stimuleert een actieve zithouding en bevordert de bloedcirculatie, terwijl een ontspannen kanteling naar achteren geschikt is voor rustmomenten, wat de algehele zithouding verbetert.


Pas de weerstand naar wens aan.

7. Zithoek

Sommige bureaustoelen hebben een kantelmechanisme dat de zitting en de rugleuning in een bepaalde hoek laat kantelen. Dit kan handig zijn als je graag achterover leunt tijdens het werken of als je periodiek wilt bewegen tijdens het zitten.

 
Links is normaal/vlak, op de rechter foto is de zithoek gekanteld naar voren. 

8. Zwenkwielen en basis

Een stoel met soepel draaiende zwenkwielen en een stabiele basis zorgt voor flexibiliteit en stabiliteit. Dit helpt bij het voorkomen van onnodige spanning in de rug en nek tijdens het draaien en bewegen.

9. Materiaal

Een kwalitatief hoogwaardige stoel zorgt ervoor dat steun te allen tijde blijft. Zittingen en losse onderdelen kunnen vervangen worden (refurbishen), zolang de basis maar sterk is. Hier heb je jarenlang zitplezier van.

10. Regelmatige pauzes en beweging

Regelmatig opstaan, strekken en bewegen tijdens het werk vermindert de statische belasting op de spieren en gewrichten. Hierdoor verbetert de bloedcirculatie en worden spanning en vermoeidheid geminimaliseerd.

Belangrijk:

Ieder lichaam is uniek. Door de stoel aan te passen aan je eigen lichaamsbouw, voorkom je dat bepaalde spieren overbelast raken en verklein je het risico op pijnlijke drukpunten. Een stoel die is afgestemd op jouw behoeften draagt bij aan langdurig comfort en welzijn.

Een zorgvuldige aanpassing van de bureaustoel op verschillende niveaus draagt bij aan een ergonomische werkomgeving, minimaliseert fysieke belasting en bevordert een productieve, comfortabele werkhouding.

Een aantal van onze favoriete refurbished bureaustoelen vind je hier, hier en hier!